Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

«Καμπανάκι» από την περιφέρεια για τη συντήρηση των αναχωμάτων στις εκβολές Γαλλικού-Αξιού

Την εκτέλεση εργασιών συντήρησης του αναχώματος που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ των εκβολών των ποταμών Γαλλικού και Αξιού ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα του Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τέτοιου είδους εργασίες συντήρησης γίνονται από το 1962 οπότε κατασκευάστηκε το ανάχωμα προκειμένου να προστατεύεται η περιοχή από το ενδεχόμενο πλημμυρών. Εκεί αναπτύσσονται καλλιέργειες, με κυριότερη εκείνη του ρυζιού αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το έδαφος βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας.

"Αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα υπάρχει κίνδυνος κατακλυσμού των χερσαίων εκτάσεων με καταστροφή καλλιεργειών και ενδεχόμενες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε ζωικό κεφάλαιο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας και σημείωσε ότι το 2014 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Περιφέρειας για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων, ωστόσο, καθώς πρόκειται για χώρο αιγιαλού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, του υπουργείου Οικονομικών.

Απαντώντας σε σχετικό έγγραφο που εστάλη από την Περιφέρεια, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης στην περιοχή γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2971/2001.

Επ' αυτού ο κ. Γιουτίκας σχολιάζει ότι οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται από τον παραπάνω νόμο θα χρειαστούν τουλάχιστον μια δεκαετία, για το λόγο αυτό με νέο έγγραφο που εστάλη από τη Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας, ζητείται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης, να δοθεί κατ' εξαίρεση στην Περιφέρεια το δικαίωμα χρήσης στην περιοχή ώστε να εκτελεστούν τα έργα καθώς δεν πρόκειται για νέο τεχνικό έργο προστασίας της ακτής από τη θάλασσα αλλά για έργο αποκατάστασης βλαβών σε υπάρχον εγκεκριμένο τεχνικό έργο. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου