Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δήμοι και Πυροσβεστικά Μέσα

Του Βασίλη Τσούγκαρη
tsougarisgnomi@gmail.com

Εδώ είμαστε και πάλι, επανέρχομαι με ένα θέμα που το έχω θίξει παλιότερα ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές, και που ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είναι, και θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο για πολλά ακόμα χρόνια. Αφορμή για αυτό το χρονογράφημα, μου έδωσαν οι πάμπολλες πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα. Πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις, αλλά και οι άλλες, που δεν είναι κομμάτι της «μόδας» του καλοκαιριού, οι ΑΣΤΙΚΕΣ.

Εδώ πραγματικά, πέφτει το κλάμα….

Υπάρχουν δήμοι της χώρας, που ενώ θα έπρεπε να έχουν στις πόλεις τους πυροσβεστικούς σταθμούς, η υπηρεσίες, όχι μόνο δε διαθέτουν κάτι τέτοιο, αλλά ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ οι τοπικοί «άρχοντες» για ότι καταστροφικό συνεπάγεται αυτή η έλλειψη. Και θα αναφέρω ΕΝΑ, από τα πολλά παραδείγματα της χώρας, που αν και είναι προς αποφυγή, δυστυχώς, είναι η τραγική πραγματικότητα.

Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, τέως Δήμος Νέων Μουδανιών… Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ δήμος της Χαλκιδικής, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ούτε καν ένα Κλιμάκιο….

ΟΥΑΙ και αλλοίμονο και πιάσει φωτιά κάποιο σπίτι, η κάποια επιχείρηση.

Μέχρι να φτάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Πολύγυρο, δε θα έχει μείνει τίποτα, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω πως ο Δήμος διαθέτει Λιμάνι Εμπορικό και Αλιευτικό, τα οποία έχουν κίνηση ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, μάλιστα υπάρχουν πάρα πολύ συχνά πάνω από είκοσι αλιευτικά μέσα στο λιμάνι, επίσης στο δήμο υπάρχει ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ, που αν και μόνο μαρίνα δε θυμίζει με το χάλι της, είναι ΓΕΜΑΤΗ……

Είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, πως ο Δήμος Νέας Προποντίδας, και ειδικά η Έδρα του τα Νέα Μουδανιά, βρίσκονται σε σημείο «κομβικό» για τη Χαλκιδική, αφού από εκεί θα περάσουν όσοι επισκέπτες του νομού θέλουν να πάνε σε Κασσάνδρα, η σε Σιθωνία.

Στην Κασσάνδρα, υπάρχει Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το οποίο καλύπτει ΟΛΟ το πόδι χειμώνα καλοκαίρι, ΟΧΙ μόνο για πυρκαγιές, αλλά και για παροχή ΒΟΗΘΕΙΑΣ σε τροχαία (που είναι πάρα πολλά δυστυχώς), αλλά και σε φυσικές καταστροφές. Στα Μουδανιά, υπάρχει ένα μόνο πυροσβεστικό όχημα, ένα περιπολικό, ΜΟΝΟ για το καλοκαίρι, για την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, το οποίο καλύπτει ΟΛΗ την περιοχή, με τη συνδρομή και άλλων οχημάτων από τον Πολύγυρο. Τον χειμώνα, τέλος. Θα περιμένει όποιος έχει πρόβλημα, να έρθει από τον Πολύγυρο η βοήθεια.

Μιλάμε για μια κατάσταση ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, μιλάμε για το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ από τις δημοτικές αρχές, για την πλήρη ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ίσως βγουν ορισμένοι και πουν πως «έγιναν ενέργειες για δημιουργία πυροσβεστικής στα Μουδανιά, αλλά έπεσαν στο κενό».

ΓΝΩΡΙΖΩ τι ενέργειες έγιναν (για γέλια και για τίποτα άλλο), πόσο «κυνήγησαν» οι υπευθυνοανεύθυνοι αυτού του τόπου αυτό το σκοπό, και όπως έγραψα πιο πάνω, το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ σαν αποτέλεσμα.

Να κάνω επίσης και μια αναφορά στα «όρια επιχειρησιακής ευθύνης» της Πυροσβεστικής υπηρεσίας του Νομού.

Ο Πολύγυρος λοιπόν, φτάνει μέχρι την Σωζόπολη του Δήμου Νέας Προποντίδας, ενώ την Καλλικράτεια, που ΚΑΙ αυτή υπάγεται στον ίδιο δήμο, την καλύπτει η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η Ε.Μ.Α.Κ, που εδρεύει στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Τα πράγματα φίλοι μου είναι ΔΥΣΚΟΛΑ, μιλάμε για χιλιομετρικές αποστάσεις που μπορεί το χειμώνα να καλύπτονται γρήγορα, το καλοκαίρι όμως, καλύπτονται πάρα πολύ δύσκολα, με καθυστερήσεις, λόγο της μεγάλης κίνησης που έχει το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Φαίνεται πως οι διάφοροι «τοπικοί άρχοντες», τόσο της Νέας Προποντίδας, όσο και άλλων δήμων με παρόμοιες ελλείψεις, θεωρούν ΠΕΡΙΤΤΗ την δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον τόπο τους.

Όταν όμως έρχονται τα «δύσκολα», έχουν το ΘΡΑΣΟΣ να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους, στην προσπάθεια τους να καλύψουν το πόσο λίγοι είναι για τη θέση τους, και την ΑΓΝΟΙΑ τους για την ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου