Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει τα φώτα του σε δήμους από όλη τη χώρα

Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα
Από τις γειτονικές περιοχές της Χαλκηδόνας, του Παύλου Μελά και του Δέλτα μέχρι στους Δελφούς αλλά ακόμη και στη Χίο καλείται στην εποχή της κρίσης να προσφέρει τη βοήθειά του τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο διάστημα όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Μακεδονία» ολοένα και περισσότεροι δήμοι από ολόκληρη τη χώρα χτυπούν την πόρτα του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την υποστήριξή του σε διάφορα ζητήματα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ Με επιστολή του προς το δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμος Χίου ζητά συνδρομή σε σειρά υποθέσεων, που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού.

Μεταξύ άλλων ο δήμος Χίου ζητά τεχνική βοήθεια στα θέματα της αποκατάστασης των παιδικών χαρών και της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων -καθώς η διαδικασία αυτή θα αρχίσει το επόμενο διάστημα από την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης- ενώ καλεί κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης να μεταβεί στο νησί, για να παράσχει συμβουλευτική σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χώρου.

Στην τελευταία συνεδρίασή του έπειτα από σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης άναψε το πράσινο φως για τη δωρεά δύο μηχανημάτων έργου, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την ενίσχυση του πεπαλαιωμένου στόλου του νησιωτικού δήμου.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να παραχωρήσει προς χρήση δύο από τα απορριμματοφόρα οχήματά του στο δήμο Δελφών για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Στη σχετική επιστολή που απεστάλη από το δήμο Δελφών προς τον Γιάννη Μπουτάρη υπογραμμίζονται οι αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στους Δελφούς μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη” σε συνδυασμό με την -για οικονομικούς λόγους- αδυναμία των υπηρεσιών του συγκεκριμένου δήμου να προχωρήσουν στην προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αποκομιδής και μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων.

Τα οχήματα που θα παραχωρηθούν στο δήμο Δελφών θα υποβληθούν σε τεχνικό έλεγχο στο συνεργείο που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης τόσο κατά την παράδοση όσο και κατά την επιστροφή τους.

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥΣ

Παράλληλα στο πλαίσιο συνεργασιών που έχει αναπτύξει με όμορους δήμους ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να ενισχύσει με δωρεές τις δημοτικές βιβλιοθήκες της Χαλκηδόνας, του Παύλου Μελά και του Δέλτα.

Ειδικότερα στο δήμο Δέλτα θα ενισχυθούν και οι οκτώ δημοτικές βιβλιοθήκες, οι οποίες εξυπηρετούν όχι μόνον τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο εδρεύει στη Σίνδο. Στο δήμο Παύλου Μελά τα βιβλία που θα δωριστούν από το δήμο Θεσσαλονίκης θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό παραρτήματος της δημοτικής βιβλιοθήκης στη δημοτική ενότητα της Ευκαρπίας. Όσο για το δήμο Χαλκηδόνας, θα αξιοποιήσει τα βιβλία που θα του προσφερθούν στο πλαίσιο της οργάνωσης της νέας δημοτικής βιβλιοθήκης στην περιοχή του Ξηροχωρίου.

Η διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης έχει στη διάθεσή της μεγάλο αριθμό βιβλίων -είτε από παλαιότερες προμήθειες είτε από δωρεές- τα οποία πλέον δεν διατίθενται προς δανεισμό. “Τα βιβλία αυτά είναι πολλαπλών αντίτυπων και συσσωρεύονται στους ελάχιστους αποθηκευτικούς χώρους τους οποίους διαθέτει η υπηρεσία. Κατά συνέπεια η συνεργασία της διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων με άλλες δημοτικές βιβλιοθήκες όχι μόνον εξυπηρετεί τις αναγνωστικές ανάγκες του κοινού και σε άλλους δήμους, αλλά βοηθά στην αποσυμφόρηση των αποθηκευτικών χώρων -ανακυκλώνοντας στην πράξη τα βιβλία- καθώς οι δωρεές προς την υπηρεσία μας είναι σχεδόν καθημερινές”, υπογραμμίζουν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες.

Εξάλλου σε σχετική εισήγηση, που υπογράφεται από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου, τονίζεται ότι “η διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης είναι θετική σε προτάσεις συνεργασίας με άλλες δημοτικές βιβλιοθήκες όμορων δήμων, καθώς προσπαθεί να προωθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο τη φιλαναγνωσία στο κοινό και να συνδράμει στην εξάπλωση της γνώσης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Λαμβάνοντας δε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση της χώρας, η συμβολή της υπηρεσίας στον εμπλουτισμό άλλων δημοτικών βιβλιοθηκών θεωρείται όχι απλώς αναμενόμενη αλλά απαραίτητη. Άλλωστε σκοπός είναι τα βιβλία να μη συλλέγονται από φορείς, αλλά να διατίθενται ελεύθερα σε κάθε φιλόδοξο αναγνώστη”.
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία « - Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου