Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

"Σίνδια 2015" στις 13 & 14 Αυγούστου αφιερωμένα στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας

Το επίκεντρο του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου γίνονται και φέτος η Σίνδος και η Χαλάστρα με αφορμή τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Δύο μέρες πριν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, ο Κοινωνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δέλτα, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Σίνδου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (οδός Μ. Αλεξάνδρου).

Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου 2015, στις 9.00 μ.μ. ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου "Ο Ρόδακας" θα παρουσιάσει χορούς από την Ήπειρο (γυναικείο τμήμα), Κρήτη (τμήμα εμφανίσεων), Θράκη και Μακεδονία (παιδικά τμήματα), ενώ θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή του κοινού.

Την επομένη, στις 14 Αυγούστου 2015, στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους δημοφιλείς ιδίως στη νεολαία καλλιτέχνες Ησαΐα Ματιάμπα και Μύρωνα Στρατή (είσοδος ελεύθερη).

"Ο τόπος μας, ο Δήμος Δέλτα, είναι στενά συνδεδεμένος με τη θρησκευτική και λαϊκή μας παράδοση. Τα Σίνδια είναι μία από τις πολλές γιορτές που μας φέρνουν σε επαφή με την ταυτότητά μας. Καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να επισκεφτούν το Δήμο μας και να απολαύσουν τις εκδηλώσεις, επιβραβεύοντας τη συνεπή και πολυετή προσπάθεια των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας αλλά και τη συναυλία δύο νέων καλλιτεχνών με ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία" δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Σίνδου «Ο Ρόδακας» ιδρύθηκε το 1992 με έδρα τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών, των ηθών και εθίμων της περιοχής της Σίνδου. 

Διαθέτει τέσσερα χορευτικά τμήματα, με δημιουργικό δυναμικό πλέον των 100 ατόμων, χορεύοντας χορούς από τις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Ηπείρου, των Νησιών και της Κρήτης. 

Ο Σύλλογος έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ και εορτές ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.ά.). Ο «ΡΟΔΑΚΑΣ» διοργανώνει κάθε χρόνο αρκετές εκδηλώσεις που έχουν πλέον καθιερωθεί ως θεσμοί για τη Σίνδο και την ευρύτερη περιοχή (ενδεικτικά: το λαϊκό πανηγύρι της Καθαράς Δευτέρας, το πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της αγροτικής περιοχής Τσαλικόβου, το πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ, στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Σίνδου, κατά την διάρκεια των οποίων αναπαριστώνται διάφορα τοπικά έθιμα, εκδήλωση μνήμης για την «Άλωση της Πόλης», εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, για την επέτειο του Μακεδονικό Αγώνα κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου