Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών με συλλήψεις 500 ατόμων - Έρευνες και στην Ελλάδα

Πεντακόσια άτομα συνελήφθησαν,ενώ κατασχέθηκαν 2,8 τόνοι κοκαϊνης, κατά τη διάρκεια μεγάλης διεθνούς επιχείρησης, με την κωδική ονομασία "Blue Amber", στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Αστυνομία, για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα των ναρκωτικών, της κλοπής μετάλλων, καθώς και των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 4 Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2015 και συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 33 ακόμα χώρες εκτός Ευρώπης.

Οι δράσεις και οι έλεγχοι αναπτύχθηκαν σε 260 σημεία σε όλο τον κόσμο, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αεροδρόμια, συνοριακά σημεία διέλευσης, λιμάνια, καθώς και σε συγκεκριμένες αστικές τοποθεσίες. Εκτός απο τη σύλληψη των 500 ατόμων και την κατάσχεση των 2,8 τόνων κοκαϊνης, κατασχέθηκαν ακόμα 390 οχήματα και περίπου 1.300 τόνοι κλεμμένων μετάλλων.

Όπως έγινε γνωστό απο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση "Blue Amber", επικεντρώθηκε στους τομείς προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος "EMPACT" (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats): εμπορία ανθρώπων, διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, διακίνηση πυροβόλων όπλων, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και φορολογικές απάτες (MTIC-Missing trader intra-community fraud), έγκλημα στον κυβερνοχώρο, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης, πλαστά εμπορεύματα και οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας. Οι δράσεις υποστηρίχθηκαν, επίσης, από τη Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την Εσωτερική Ασφάλεια (COSI).

Η επιχείρηση διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των αμερικανικών αρχών.

"Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η επιτυχής διεθνής συνεργασία μπορεί να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στο οργανωμένο έγκλημα. Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης, με πάνω από 500 συλλήψεις, είναι μια υπενθύμιση προς τους εγκληματίες ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πουθενά. Η Europol θα συνεχίσει να στηρίζει τις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου με τις μοναδικές πληροφοριακές και τεχνικές δυνατότητες, που διαθέτει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rob Wainwright, διευθυντής της Europol.

Η Ελληνική Αστυνομία, συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της Κοινής Αστυνομικής Επιχείρησης και συνέλαβε 105 άτομα για κλοπή μετάλλων, πραγματοποίησε πολλούς ελέγχους για ναρκωτικά στα αεροδρόμια της χώρας, (έγιναν 532 έλεγχοι επιβατών, 187 έλεγχοι δεμάτων αποστολής και 466 έλεγχοι αποσκευών), συνελήφθησαν τρία άτομα για απάτες με κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, έγιναν χιλιάδες έλεγχοι σε επιχειρήσεις, άτομα, οχήματα κ.λ.π.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τις δικογραφίες που σχηματιστήκαν σε βάρος τους, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ενώ διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο της επιχείρησης συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πληροφοριών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες και επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικής σημασίας για τη διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συνεργασία των πολιτών. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου