Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη της βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνας Μάρκου

Συνέντευξη της βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνας Μάρκου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδόπουλο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση κατέστρεψε ό,τι πέτυχε με θυσίες ο λαός

«Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός πληρώνονται στο τέλος», παρατηρεί, μιλώντας στο «Π», η Κατερίνα Μάρκου. Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι εκφράζει την αγωνία της για τις εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ενώ εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος για την ενότητα του έθνους. «Κάποιοι αισθάνονται ότι θέλουν να πάρουν αναδρομική εκδίκηση για τους, πράγματι απαράδεκτους και εγκληματικούς, διωγμούς των δημοκρατικών, αστών πατεράδων τους», δηλώνει η κα Μάρκου.

1.Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πακέτο σκληρών μέτρων λιτότητας. Μπορεί να αντέξει τον λογαριασμό των περίπου 8 (ή και κάτι παραπάνω) δισ. ευρώ; Το ζήτημα είναι να γίνει από όλους μας κατανοητό ότι αυτός είναι ο λογαριασμός του κ. Τσίπρα. Ενός ανθρώπου που φάνηκε, δυστυχώς για τη χώρα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, περιορισμένων ικανοτήτων, αφού δεν μπόρεσε να υπερβεί τα όρια του κομματικού συμφέροντος προς όφελος του γενικού συμφέροντος. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ιδίως, για όσους γνωρίζουν αυτά που έγιναν, πραγματικά ταπείνωσαν και διέσυραν τη χώρα. Η εικόνα του χαρτιού των μέτρων με τα κοκκινάδια-διορθώσεις των εταίρων πραγματικά με θλίβει, αλλά και με προσβάλει ως Ελληνίδα.

2.Είστε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης;
Αστειεύεστε; Ποια διαπραγμάτευση; Η κυβέρνηση προσπάθησε να καταστρέψει το πρόγραμμα και τελικώς κατέστρεψε ό,τι είχε σήμερα πετύχει με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Αυτός τώρα είναι ο λογαριασμός, όσον αφορά τα εισπρακτικά μέτρα.

3.Κυρία Μάρκου οι ευρωπαίοι, τελικά, είναι σύμμαχοι μας ή «δαίμονες» που τιμωρούν την Ελλάδα;
Αν είχατε ή εάν έχετε μικρό παιδί κ. Παπαδόπουλε θα ξέρετε ότι οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ο δρόμος για τον σταθμό επιδοτήθηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το άλλο παιδί στο πανεπιστήμιο σα φοιτητής απασχολείται σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πίσω στο χωριό, η πλατεία έγινε με χρήματα των Ευρωπαίων. Μετά από όλα όσα έχουν γίνει, και δεν παραγνωρίζω καθόλου και τα λάθη των ευρωπαίων, η Ελλάδα έλαβε δάνεια διακρατικά και μέσα από τους μηχανισμούς, που ξεπερνούν τα 200 δις και αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι για τα δάνεια αυτά και τα χαμηλότατα επιτόκιά τους, πήραμε περίοδο χάριτος. 10 ετών. Να είμαστε κριτικοί, ακόμη και σκληροί ενίοτε με τους εταίρους, να υπερασπίζουμε φυσικά τα εθνικά συμφέροντα, αλλά να είμαστε και ψύχραιμοι, αληθινοί και σοβαροί. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός πληρώνονται στο τέλος.

4.Το Ποτάμι δια στόματος του Σταύρου Θεοδωράκη έχει πει «ναι» στη συμφωνία ότι κι αν αυτή περιλαμβάνει. Σας βρίσκει σύμφωνη το τσουνάμι φόρων που έρχεται;
Πρώτα πρώτα να δούμε τα τελικά μέτρα. Ύστερα να καταλάβουμε ότι αυτά δεν υπήρχαν όταν εγώ ψήφιζα πέρσι τον Δεκέμβριο τον προϋπολογισμό της τότε κυβέρνησης, για λόγους εθνικούς. Ο λογαριασμός ανήκει αποκλειστικά στους Συριζανέλ.

5. Ο κ. Τσίπρας εξελέγη με εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή που θα κληθεί να εφαρμόσει. Πιστεύετε ότι είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό;
Όταν είχα προειδοποιήσει την τωρινή κυβέρνηση, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι «αναδιανομή χωρίς πόρους» και «πολιτική με τα λεφτά των άλλων» δεν γίνεται, κατηγορήθηκα ότι θέλω να κόβουν το ρεύμα στους φτωχούς (!). Στην ίδια ομιλία, στις 10 Φεβρουαρίου, είχα πει επί λέξει: «Η κυβέρνηση, έχει κηρύξει ανένδοτο σε δανειστές και ευρωπαίους. Αυτό πολιτικά την ευνοεί συγκυριακά, αλλά το βαρύ κόστος – που το απεύχομαι - θα πέσει στην παραγωγική μηχανή της χώρας. Προειδοποιώ ότι ο λογαριασμός τότε θα έρθει υψηλός και μη μας πείτε ότι φταίμε εμείς και οι δανειστές. Δεν είστε στην αντιπολίτευση πλέον.
Και μην ξεγελιέστε από τη συναίνεση του κόσμου γιατί πολύς κόσμος παρακολουθεί πράγματι με αγωνία τα πέρα-δώθε της κυβέρνησης και του κ. Βαρουφάκη, αλλά εμείς πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς στις πλάτες του λαού στην περίπτωση που η χώρα πέσει σε ατύχημα, πράγμα το οποίο - επαναλαμβάνω – το απεύχομαι με όλες μου τις δυνάμεις αλλά δυστυχώς πλέον η πολιτική σας το καθιστά πιθανό.»
Πέστε μου ποιός άλλος τα είχε πει αυτά όταν ο κ. Τσίπρας απολάμβανε 80% δημοτικότητα...

6.Η κυβέρνηση αυτή πόσο μπορεί να αντέξει; Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;
Την αποκλειστική ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις την φέρει ο κ. Τσίπρας και η «παιδική χαρά» ορισμένων συνεργατών του. Αυτός κήρυξε τον εξευτελισμό των θεσμών, αυτός τοποθέτησε κατά γενική ομολογία ακατάλληλους ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις. Φαίνεται να μην καταλαβαίνει, φέρεται ωσάν να μην έχει παραστάσεις και εμπειρίες διεθνώς, νομίζει ότι η εθνική πολιτική ταυτίζεται με το συνδικαλισμό στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο ή μάλλον καλύτερα, έξω από αυτό...

7.Τα στελέχη του Ποταμιού κάνουν συνεχώς λόγω για μεταρρυθμίσεις. Μία λέξη η οποία τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με τις περικοπές. Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα αυτών μεταρρυθμίσεων;
Η χώρα πρέπει να κάνει αλλαγές στους θεσμούς, στην πολιτική και την οικονομία ώστε να μπορούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να επιχειρούν, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους μη προνομιούχους, να κάνουμε δουλειές, να έρθουν επενδύσεις, να στηρίζουμε τους αδύναμους με δίκαιους φόρους, καλή εκπαίδευση και γρήγορο σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Να καθιερώσουμε την αριστεία παντού, τις εξετάσεις παντού, την αξιοκρατία παντού. Για μένα, αυτά είναι μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε παντού και πάντα περικοπές.

8. Το τελευταίο διάστημα είδαμε και πάλι συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις. Νιώθετε πως μπαίνουμε σε τροχιά εθνικού διχασμού; Ναι, υπάρχει κίνδυνος. Κάποιοι αισθάνονται ότι θέλουν να πάρουν αναδρομική εκδίκηση για τους, πράγματι απαράδεκτους και εγκληματικούς διωγμούς των δημοκρατικών, αστών πατεράδων τους. Τους καλώ να ωριμάσουν και να συνέλθουν. Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα. Η εθνική ενότητα είναι πάνω από όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου