Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Λύσεις από τον Λαφαζάνη ζητούν την Παρασκευή οι τευτλοπαραγωγοί

Συνάντηση με τον υπερ-υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα έχουν το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής οι τευτλοπαραγωγοί κι οι μηχανάτορες της χώρας, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ ΑΕ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τους όρους που θα τους επιτρέψουν να μπουν και φέτος στα χωράφια τους και να τα σπείρουν, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας της ζαχαροβιομηχανίας.

Το ραντεβού, όπως πληροφορείται το Agronews, συμφωνήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου –κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των παραγωγών και των τευτλοεξαγωγέων στο Πλατύ της Ημαθίας- και εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 3 μετά το μεσημέρι, στην Αθήνα.

Έρχεται, μάλιστα, να «κουμπώσει» μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, περί της δυνατότητας να αυξηθεί έως και 40%, στα 53 ευρώ, το ποσό της συνδεδεμένης, ανά στρέμμα, εάν οι στρεμματικές καλλιέργειες κινηθούν στα επίπεδα των περίπου 95.000 στρεμμάτων, δημιουργώντας τη βάση για μια καλή συζήτηση, καθώς συν τοις άλλοις την ίδια ημέρα αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και το τιμολόγιο του 2015.

Πρόθεση της αντιπροσωπείας των τευτλοπαραγωγών είναι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε σχέση με την αποπληρωμή του εναπομείναντος 45% των απαιτήσεών τους από την ΕΒΖ ΑΕ για την πρώτη ύλη που της παρέδωσαν στην καμπάνια του 2014, ήτοι ένα ποσό γύρω στα 8 εκατ. ευρώ, την αποζημίωση για τα ασυγκόμιστα, ύψους περίπου 600.000 ευρώ και εγγύηση ότι το τιμολόγιο δεν θα διαφοροποιείται από τα περυσινά δεδομένα και πως δεν θα παρατηρηθούν και φέτος τα προβλήματα με το χρόνο αποπληρωμής της σοδειάς.

Η οριστικοποίηση της συνάντησης της Παρασκευής με τον κ. Λαφαζάνη, εξάλλου, ήταν και ο λόγος για τον οποίο τουλάχιστον οι παραγωγοί και οι τευτλοεξαγωγείς της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στην κινητοποίηση που είχε προαναγγελθεί για την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε αυτή θα συμμετάσχουν σίγουρα οι Σερραίοι παραγωγοί και προβλέπεται να γίνει κάθοδος στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, γύρω στις 11 το πρωί, με στόχο τη συμβολική τους κατάληψη, αλλά και μετάβαση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, για διαμαρτυρία και επίδοση λίστας με τα αιτήματά τους στην υφυπουργό Μ. Κόλλια.

Μιλώντας στο Agronews ο Γιάννης Παναγής είπε ότι οι Σερραίοι δεν έχουν ενημερωθεί για το νέο ραντεβού με τον κ. Λαφαζάνη και ως εκ τούτου θα πραγματοποιήσουν κανονικά την κινητοποίηση, σημειώνοντας ότι όσο δεν εξοφλούνται οι παραγωγοί για τις περσινές οφειλές και τα ασυγκόμιστα και παράλληλα δεν διασφαλίζεται ομαλή χρηματοδότηση της βιομηχανίας, κανείς δεν θα καλλιεργήσει όσο υψηλή και να είναι η συνδεδεμένη. Ο ίδιος μας είπε επίσης πως αν δεν υπάρξουν εξελίξεις έως την Παρασκευή, πιθανότατα θα γίνει συνάντηση Δευτέρα ή Τρίτη των τευτλοπαραγωγών με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, με τον οποίο υπάρχει σχετική επικοινωνία.

Η ανακοίνωση Αποστόλου
 
  Με τη συνδεδεμένη «ψήνει» τους τευτλοκαλλιεργητές ο Αποστόλου

«Η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα εισπράξουν οι τευτλοπαραγωγοί μπορεί να φτάσει έως και 40% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αναφοράς των 37,4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή να φτάσει στα 53 ευρώ ανά στρέμμα, περίπου, εφόσον οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κινηθούν στα επίπεδα των 95.000 στρεμμάτων».

Αυτό εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή την ανησυχία που εκφράζεται από τον αγροτικό κόσμο σχετικά με την εφετινή πορεία της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια τεύτλων ξεκινά με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Όπως προκύπτει από τις συνεννοήσεις που έχει κάνει το υπουργείο με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνδεδεμένη ενίσχυση που θα εισπράξουν οι τευτλοπαραγωγοί μπορεί να φτάσει έως και 40% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αναφοράς των 37,4 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή να φτάσει στα 53 ευρώ ανά στρέμμα, περίπου, εφόσον οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κινηθούν στα επίπεδα των 95.000 στρεμμάτων. Στόχος του υπουργείου, αλλά και εθνικός στόχος, είναι να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και να φτάσουν πράγματι στα επίπεδα των 95.000 στρεμμάτων, ώστε να έχει η χώρα και οι καλλιεργητές το maximum των εσόδων από τη συν δεδεμένη ενίσχυση.

Επιπλέον, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να ανακοινωθούν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οριστικές τιμές της εφετινής καμπάνιας, οι οποίες δεν θα διαφοροποιηθούν από τα περυσινά επίπεδα.

Τέλος, η διοίκηση της ΕΒΖ έχει υποβάλλει από 15μέρου αίτημα προς την Τράπεζα Πειραιώς για χρηματοδότησή της με 8,5 εκατ. ευρώ, με σύσταση ενεχύρου σε ανάλογη ποσότητα προϊόντων από τα αποθέματα της βιομηχανίας, προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως οι παραγωγοί για την περυσινή σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς επί του αιτήματος της βιομηχανίας».
Πηγή: agronews.gr - Λιάμης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου