Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δελτίο Τύπου της αυτοδιοικητικής κίνησης "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ" - Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ για την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφάνεια της Π.Κ.Μ. για την καταπολέμιση των κουνουπιών

Το Δελτίο Τύπου που κατάθεσε η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ", σχετικά με την αναποτελεσματικότητα και την αδιαφάνεια της διοίκησης της Π.Κ.Μ. στο μείζον πρόβλημα της καταπολέμισης κουνουπιών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια στο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, της καταπολέμησης κουνουπιών, από την Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας. Η παράταξη Τζιτζικώστα δεν απάντησε σε καμμιά από τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης,, γίναμε ισάριθμες φορές αποδέκτες του κάκιστου σχεδιασμού από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο θέμα του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

Η αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια κυριαρχούν στην διαχείριση αυτού του μείζονος ζητήματος δημόσιας υγείας, καθώς παραγνωρίζονται οι επιπτώσεις και η επικινδυνότητα γιά τον άνθρωπο, ασθενειών με ξενιστή το κουνούπι, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου που προκαλεί εγκεφαλίτιδα και η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων.

Το Υουργείο Υγείας από τις 29-9-2014 με το εξαιρετικώς επείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματέως της Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, έκρουσε κώδωνα κινδύνου και ζήτησε άμεση επίσπευση διαδικασιών γιά εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαγωνισμού καταπολέμησης και υπογραφής συμβάσεων, η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έφερε το θέμα στα τέλη Φεβρουαρίου, πέντε μήνες, μετά στην Επιτροπή. Βρισκόμαστε στο τέλος Μαρτίου και μόλις ξεκίνησαν οι διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού η διοίκηση αρνήθηκε και την στοιχειώδη ενημέρωση του Συμβουλίου, τόσο γιά τα αποτεςλέσματα της προηγούμενης χρονιάς, γιά το διόλου αμελητέο ποσό των 2.700.000 ευρώ, όσο και γιά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του 2015.

Στις παρακάτω ερωτήσεις που έθεσε η παράταξή μας καθώς και το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πήραμε από την διοίκηση της Περιφέρειας , καμμιά απολύτως απάντηση:

1) Ποιός ο απολογισμός για το 2014 που αφορά το έργο της κατασπολέμησης κουνουπιών, τόσο ως προς τα αποτελσματα της καταπολέμησης, όσο και ως προς τα οικονομικά της διαχειρησης.

2) Τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα ορίζουν οτι η καταπολέμηση πρέπει να ξεκινά με προνυμφοκτονία από τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου. Το 2014 η καταπολέμηση με αεροψεκασμό άρχισε τέλη Ιουνίου και η επίγεια καταπολέμηση στα μέσα Αυγούστου!

3) Ο διεθνής διαγωνισμός με ευθύνη της Περιφέρειας πέρυσι ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2014 και η έναρξη του προγράμματος έγινε τέλη Ιουνίου για τους εναέριους ψεκασμούς και για τους επίγειους τον Αύγουστο. Φέτος ο διαγωνισμός ξεκίνησε που αποφασίστηκε Φεβρουάριο και προκηρύχτηκε τον Μάρτιο πότε θα ξεκινήσει η καταπολέμηση;

4) Με δεδομένο ότι προϋπολογίσθηκαν για την καταπολέμηση των κουνουπιών από την ΠΚΜ 2.700.0000 ευρώ. Πόσα χρήματα πληρώθηκαν πέρυσι για την κατ΄ έτος εκτέλεση του προγράμματος αφού είναι αυταπόδεικτο ότι το πρόγραμμα δεν εκτελέστηκε σύμφωνα με την προκήρυξη;

Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος
Εκπρόσωπος Τύπου παράταξης "Συμμετέχω"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου