Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοψία της παράταξης «Συμμετέχω» στους δήμους Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας.

Συνάντηση με τους δημάρχους των πλημμυροπαθών δήμων Ωραιοκάστρου και Χαλκηδόνας πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος τύπου της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης για την Κεντρική Μακεδονία «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ», Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος.

«Εκφράσαμε την συμπαράστασή μας στις δύσκολες στιγμές που περνούν οι κάτοικοι των δύο δήμων και την αρωγή μας τόσο στο αίτημα του δήμου Ωραιοκάστρου να κηρυχθεί «περιοχή έκτακτης ανάγκης» όσο και του δήμου Χαλκηδόνας να επισπευσθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Διαμαντόπουλος.

Τα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία αποκάλυψαν την – ουσιαστικά – ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών στο νομό Θεσσαλονίκης και την αδυναμία σε μερικές περιπτώσεις της Περιφέρειας να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος από τους δημάρχους:

  • Η κοίτη του Γαλλικού και Αξιού ποταμού γέμισε με φερτά υλικά με αποτέλεσμα να μειωθεί η χωρητικότητα του νερού των ποταμών. Αίτημα των αρμοδίων αποτελεί ο καθαρισμός και η εκβάθυνσή τους καθώς είναι ρηχοί και στενοί. 
  • Στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Φιλαδέλφειας έχουν πλημμυρήσει κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι καθώς επίσης έχει αποκλειστεί η είσοδος του οικισμού αφού πλημμύρησε η γέφυρα από τα φουσκωμένα νερά του Γαλλικού ποταμού.
  • Στα δημοτικά διαμερίσματα Νέας Φιλαδέλφειας και Μεσαίου το πόσιμο νερό κατέστη ακατάλληλο για τα νοικοκυριά, καθώς δεν υπήρξε κανένας αντιπλημμυρικός σχεδιασμός ώστε να διαφυλαχθούν οι εγκαταστάσεις των γεωτρήσεων (αντλίες, σωληνώσεις).
  • Στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς έχει υπάρξει κατολίσθηση χωμάτινων βράχων με μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και η διοίκηση της περιφέρειας αρκέστηκε στο να τοποθετήσει μερικούς κώνους. 
  • Όπως στον Ποταμό Γαλλικό έτσι και στον Αξιό, σε κάθε πλημμυρικό φαινόμενο το νερό βρίσκει διεξόδους σε οικισμούς και χωράφια με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αναχώματα και να σπάσουν τα φράγματα σε Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα.
  • Στην Νέα Φιλαδέλφεια η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη καθώς σήμερα το πρωί βρέθηκε το σώμα ενός πνιγμένου άντρα, σε αντίθεση με την Χαλκηδόνα που η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.
Στη συνάντηση του κ. Διαμαντόπουλου στο δημαρχείο Ωραιαοκάστρου με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θανάσης Καρύδης και οι αντιδήμαρχοι Καλλιθέας και Αγροτικής Ανάπτυξης Θωμάς Δίγκαλης και Μυγδονίας και Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Καραστερίου.

Στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νίκο Γιαϊλατζόγλου και τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Σίνδου Γιάννη Στεργιούλα.

Στο δημαρχείο Χαλκηδόνας στα Κουφάλια, στην έδρα του δήμου στην συνάντηση με τον δήμαρχο Γιάννη Τσουκνιδά, συμμετείχαν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρυσθένης Κοσκινάς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικού, Διοικητικού και Ανάπτυξης Μαυρουδής Μηντσιούδης.

1 σχόλιο: