Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Δήμος Παύλου Μελά:Δυτικά της Θεσσαλονίκης 100 χρόνια ΜΕΤΑ 1914-2014 Μνήμες - Δρώμενα"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Παύλου Μελά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων από την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 έως και την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα «Δυτικά της Θεσσαλονίκης 100 Χρόνια μετά. Μνήμες – Δρώμενα».

Η αρχή θα γίνει με τα εγκαίνια δύο φωτογραφικών εκθέσεων (Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων Εποχής και η έκθεση φωτογραφίας «Δι Εγκαταστάσεως 1914»), συνοδεία ζωντανής μουσικής στο Δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ημερίδα με τίτλο «Πτυχές της Ιστορίας της Δυτικής Θεσσαλονίκης» στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η κα Παρασκευή Κούρτη, Υπ. Δρ. Α.Π.Θ, Προϊσταμένη Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Παύλου Μελά, ο κος Σπύρος Λαζαρίδης, Εκπαιδευτικός–Συγγραφέας, ο κος Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ., Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Κορδελιο-Ευόσμου, ο κος Κώστας Νίγδελης, Εκπαιδευτικός–Συγγραφέας, Διευθυντής Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και ο κος Κώστας Κούρτης, Εκπαιδευτικός–Συγγραφέας, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης. Η ημέρα θα κλείσει με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Σκαλίζοντας το Χρόνο» με θεματική την αναδρομή στα 20 χρόνια της Φωτογραφικής Λέσχης «Όψεις».

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014 στη Μονή Λαζαριστών θα γίνει προβολή με θέμα«Κινηματογραφώντας την Τρίτη Ηλικία», σε επιμέλεια του κινηματογραφιστή Γιώργου Κετσιακίδη. Θα ακολουθήσουν δράσεις από μικρά παιδιά με πρωτοβουλία της κας Βιργινίας Αρβανιτίδου, Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η ημέρα θα κλείσει με jazz νότες από το μουσικό σχήμα West Side Ensemble.

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, το τριήμερο των εκδηλώσεων θα κλείσει με τον ωραιότερο τρόπο. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Λαζαριστών, ο Επίκουρος Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών–Ψηφιακής Εικόνας της Σχολής Καλών Τεχνών, μαζί με φοιτητές της Σχολής θα ξεκινήσουν έναWorkshop δημιουργίας και φαντασίας που θα οδηγήσει στο σχεδιασμό τουνέου λογότυπου (logo) του Δήμου Παύλου Μελά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η επαναπροσέγγιση της μνήμης (μέσω της αναμόχλευσης του παρελθόντος) και η άμεση συσχέτισή της με το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου