Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή - Απάντηση του Τoπικου Συμβούλου Γέφυρας Ευσταθιάδη Λουκά στην Άρθρο της Εφημερίδας "ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ"

Ευσταθιάδης Λουκάς,
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Γέφυρας
Γέφυρα    12/9/2011
Προς: εφημερίδα "ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ"

Το Άρθρο της Εφημερίδας «ΡΕΠΟΡΤΕΡ»
Κλικ για Μεγέθυνση
Θέμα: Επιστολή - Απάντηση  στο άρθρο της εφημερίδας σας: «Μήλον της έριδος ένας… λάκκος στη Γέφυρα», στην έκδοση Ιουνίου-Ιουλίου 2011.

Αξιότιμοι κύριοι-ες
Με ιδιαίτερη έκπληξη στην τοπική κοινωνία της Γέφυρας, διαβάσαμε στην εφημερίδα σας το παραπάνω άρθρο. Πραγματικά νιώσαμε βαθιά προβληματισμένοι από τα εξής: 

1ον  Από την ατυχέστατη επιλογή να προβάλλεται ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στο αγρόκτημα του χωριού μας, με ένα τίτλο όπως : « Μήλον της έριδος ένας… λάκκος ». Δυστυχώς αυτό δείχνει μια διάθεση υποτίμησης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, καθώς και μια προσπάθεια  υποβάθμισης της εγκυρότητας και σοβαρότητας των τοπικών αντιδράσεων.
2ον  Από το γεγονός ότι σε όλο το άρθρο γίνεται μονόπλευρη προσπάθεια και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό,  να δοθεί μια ωραιοποιημένη εικόνα για το  «έργο» το οποίο πρόκειται να επιτελέσει η TOSΟΗ HELLAS στη Γέφυρα, χωρίς δυστυχώς να γίνεται η παραμικρή προσπάθεια ανάδειξης των  λόγων για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει αυτό. Για να ενισχυθεί μάλιστα η εικόνα αυτή, παρατίθεται και γραφικό σχέδιο από την  εταιρεία, για τον τρόπο απόθεσης των αποβλήτων και αποκατάστασης του χώρου, όπως και μια έρευνα-δημοσκόπηση που διενήργησε πάλι η ίδια η εταιρεία, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι του Δήμου Χαλκηδόνας παρουσιάζονται σε ποσοστό 94% φανατικοί υποστηρικτές της προοπτικής να γίνει ο τόπος τους, χώρος απόθεσης και ταφής  κάθε είδους βιομηχανικών αποβλήτων. (Πραγματικά φαιδρό).
3ον   Από το γεγονός ότι υποβαθμίζεται και υποτιμάται η βασιμότητα της  αντίδρασης των δημοτικών και τοπικών αρχών, αφού στην αρχή του άρθρου επισημαίνεται ότι : « Οι αιρετοί εξέφρασαν την αντίθεση τους στο έργο, παρά το γεγονός ότι τα υπολείμματα έχουν χαρακτηριστεί ακίνδυνα από τους αρμόδιους κρατικούς και κοινοτικούς φορείς». 

Θα ήθελα εδώ όμως, όλως ενημερωτικά να σας επισημαίνω τα εξής :
1ον  Το αγρόκτημα της Γέφυρας έχει υποστεί στο παρελθόν συστηματικά, σε ανύποπτο χρόνο και εν αγνοία των κατοίκων, την απόθεση αποβλήτων της TOSOH χωρίς ποτέ να έχει δοθεί άδεια για κάτι τέτοιο. Οι πράξεις αυτές δημιούργησαν στους κατοίκους ένα δικαιολογημένο αίσθημα αντίδρασης απέναντι στην TOSOH HELLAS. Σας βεβαιώνω ότι σήμερα κανείς κάτοικος της Γέφυρας δεν θέλει να ακούσει ότι η  εταιρεία θα αποθέσει τον όγκο των αποβλήτων της εδώ. Οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι καθολικές και πολύ φοβάμαι ανεξέλεγκτες. 

2ον  Η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να γίνουν οι αποθέσεις των αποβλήτων, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (ούτε καν χίλια μέτρα) από τον Αξιό ποταμό, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους  η οποία είναι χαρακτηρισμένη και προστατευόμενη ως ζώνη natura. Επίσης σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται η Θεσσαλονίκη.  Διερωτώμαι σε ποιο σοβαρό κράτος θα μπορούσε να γίνει όχι λόγος, αλλά σκέψη να αποτεθούν απόβλητα σε μια τέτοια περιοχή; 

3ον  Πράγματι στο παρελθόν και σε θητεία προηγούμενων τοπικών αρχών στη Γέφυρα, το φαινόμενο των παρανόμων αμμοληψιών υπήρξε έντονο με συνέπεια να  «κληροδοτηθεί» στο χωριό ένα τεράστιο πρόβλημα υποβάθμισης στο φυσικό του περιβάλλον. Αυτή η κατάσταση όμως τώρα και μετά από αγώνες, έχει σταματήσει και πλέον ήμαστε σε μια λογική αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει. Και φυσικά με κανένα τρόπο δεν δεχόμαστε να μπούμε στη λογική της εταιρείας που λέει : « σε δυο από τους δεκάδες λάκκους που σας άφησαν  η εργολάβοι, θα έρθω να ρίξω το απόβλητό μου και θα σας κάνω μια αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου, που θα τρίβετε τα μάτια σας».

            Η απάντηση κύριοι είναι «ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε». Οι κάτοικοι της Γέφυρας έχουμε επιλέξει να κρατήσουμε πλέον το χωριό μας καθαρό από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και να  δώσουμε στον τόπο μας την προοπτική και την ανάπτυξη που του αξίζει πραγματικά. Αν η εταιρεία TOSOH υποτιμήσει την καθολική αντίδραση ενός χωριού, θα έχει κάνει σοβαρό λάθος το οποίο πολύ φοβάμαι ότι θα το βρει μπροστά της στην πορεία.
Τέλος παρακαλώ την εφημερίδα σας όπως δημοσιεύσει την παρούσα επιστολή στο υπό έκδοση φύλλο, προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα όχι μονόπλευρα αλλά σε όλες του τις διαστάσεις.

Με τιμή
Ευσταθιάδης  Λουκάς , Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας  Γέφυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου