Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς λεφτά αλλά με μυαλό

Του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου*

Η τραγική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και επιστημονικό υλικό. Το μεγάλο φιάσκο του υπουργείου με τα βιβλία είναι γνωστό. 

Οι δήμοι έδειξαν τεράστια αντανακλαστικά και οργάνωσαν οι περισσότεροι τάχιστα μονάδες ολόκληρες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών σε φωτοτυπίες. Άλλοι πάλι, είδαν ότι τους συνέφερε οικονομικά και τύπωσαν μόνοι τους τα βιβλία. 
Δεν πρέπει τόσο πολύ να μας εκπλήσσει η χρησιμοποίηση των φωτοτυπιών αντί σχολικών βιβλίων. Μπορεί να είναι η προετοιμασία μαθητών και γονέων για το τι θα αντιμετωπίσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. 


Πληθώρα σχολών , κυρίως στα ΤΕΙ έχουν ολόκληρη τη διδακτέα ύλη και έχουν για το 60-70% των μαθημάτων φωτοτυπίες και όχι κανονικά βιβλία. Και πας εσύ στο σπίτι τις φωτοτυπίες και αντικρίζεις της πρώτη αμφισβήτηση ότι δεν πήγες στη σχολή να πάρεις τα κανονικά βιβλία. 


Εν πάση περιπτώσει, βρισκόμαστε στο 2011 και στην ψηφιακή εποχή. Τρόμαξαν όλες οι συντηρητικές δυνάμεις με την χρησιμοποίηση των ψηφιακών δίσκων (CD) για κάλυψη μέρους των αναγκών για τον πρώτο καιρό των μαθημάτων. 


Σε μια εποχή, που κυρίως στις μεγάλες πόλεις η πλειοψηφία των παιδιών μπορεί από τα τρία τους έτη να χρησιμοποιούν άψογα το τηλεκοντρόλ και από τα πέντε να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, εμείς επιμένουμε να θέλουμε το βιβλίο ντε και καλά. Μάλλον για να το καπλαντίσουμε.
Αυτή η εποχή, αυτή η ευκαιρία που προήλθε από την αδυναμία του υπουργείου να πληρώσει στην ώρα του για να τυπωθούν τα βιβλία, έπρεπε να αποτελέσει κομβικό σημείο για τη μετάβαση σε μια νέα παιδεία. 

Εκεί που η παπαγαλία δεν θα είχε θέση. Εκεί όπου οι εργασίες, η συνδυαστική σκέψη, η δημιουργία έξυπνων και κριτικών μυαλών θα ήταν καθημερινό φαινόμενο και αυτοσκοπός. Σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έπρεπε να αρπάξουν την ευκαιρία και να ζητήσουν να εφαρμοστεί πιλοτικά ένας νέος τρόπος διδασκαλίας, μακριά από τα βιβλία και την «άψυχη» γνώση τους. 

Αυτή η «χωρίς λεφτά» εποχή, χρειάζεται μυαλό. Και δόξα τω Θεό, οι Έλληνες έχουμε μπόλικο. Καιρός είναι να το αξιοποιήσουμε… 

*Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου