Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Χαλκηδόνα, η Ασιάτισα πριγκίπισσα


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΟΦΙΑ ΠΑΚΑΛΙΔΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ


Αν η Κωνσταντινούπολη είναι η βασιλεύουσα, η Χαλκηδόνα στα ασιατικά παράλια του Βοσπόρου σίγουρα είναι η πριγκίπισσα. Η πόλη, που σήμερα φέρει την ονομασία Καντίκιοϊ, κρατά τους δικούς της ρυθμούς -ανατολίτικους και δυτικότροπους- με μεγαλύτερη αυθεντικότητα απ' ό,τι η Κωνσταντινούπολη που «λαμπυρίζει» ακριβώς απέναντί της. Οπου στρέψεις το βλέμμα ανακαλύπτεις ίχνη του ελληνικού παρελθόντος της, καθώς στις αρχές του 20ού αιώνα φιλοξενούσε 25.000 ομογενείς. Οι περίλαμπρες ορθόδοξες εκκλησίες και οι περήφανοι -περίπου 500- Ελληνες που ζουν σήμερα στη Χαλκηδόνα συνεχίζουν μία παράδοση αιώνων, στην οποία δεν ταιριάζει η μιζέρια. «Η ζωή είναι ωραία στη Χαλκηδόνα», λέει η 85χρονη Αναστασία Οζούνογλου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα λόγια μιας γυναίκας που έζησε τα «Σεπτεμβριανά» του 1955, τα οδυνηρά για την ομογένεια επακόλουθα της εισβολής στην Κύπρο, και παραμένει στον τόπο της.

Τη Χαλκηδόνα την «κυνηγά» πάντα η Ιστορία με την εγκατάσταση των Μεγαρέων. Δημιούργησαν την αποικία τους, τη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, στην επαρχία της Βιθυνίας, το 865 π.Χ, για να δεχτούν την κριτική ότι ήταν τυφλοί, αφού δεν είδαν το «διαμάντι» που ήταν απέναντί τους, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη, την οποία δημιούργησαν αργότερα ως Βυζάντιο. Ο καθηγητής Βασίλειος Σταυρίδης, στο βιβλίο του «Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνας», περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο ήκμασε ο ελληνισμός στην περιοχή. «[...] Το β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα και οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αποτελούν μία περίοδο ακμής, Αναστάσεως και νοικοκυροσύνης για την ομογένεια... Μία πολυάριθμη, συνεχώς αυξανόμενη, αριθμητικώς και ποιοτικός ομογένεια [...]». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν τρεις εκδοχές για την ονομασία της, την οποία πήρε ή από τον ποταμό Χαλκηδόνα ή από το όνομα του γιου του Ποσειδώνα ή από το μάντη Κάλχαντα. Πάντως, τη σημερινή -Καντίκιοϊ- την πήρε μετά την άλωση από τον Μωάμεθ τον Πορθητή το Β΄, και σημαίνει «το χωριό του Καδή». Στις αρχές του 20ού αιώνα η μητρόπολη Χαλκηδόνας αριθμούσε 33 κοινότητες, ενώ μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923, έμειναν μόλις επτά.

Μία φωνή

Μπορεί οι ορδές των Ελλήνων εκδρομέων που φτάνουν κατά χιλιάδες στην Πόλη να μην επισκέπτονται την «Ασιάτισσα πριγκίπισσα» -καθώς δεν περιλαμβάνεται στα τουριστικά πακέτα, αν και απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα και ανήκει στο μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης-, όποιος όμως επισκεφτεί τη Χαλκηδόνα δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από την «αναγέννηση» που καταγράφεται στη συντήρηση των εκκλησιών και των κοινοτικών ιδρυμάτων. Και αυτό «πιστώνεται» στην άψογη συνεργασία μεταξύ της μητρόπολης Χαλκηδόνας και των εκπροσώπων των κοινοτήτων. «Η Χαλκηδόνα δεν είναι πια ούτε ο μικρός συνοικισμός των τελευταίων προ της αλώσεως χρόνων ούτε το άσημο χωριό των μετά την άλωση χρόνων. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, μια ξεχωριστή πολιτεία, πολυάνθρωπη, αστικό κέντρο από τα πολλά της ασιατικής παραλίας του Βοσπόρου. Το χριστιανικό στοιχείο μπορεί να έχει συρρικνωθεί, όμως η τροφός Εκκλησία φροντίζει για τα παιδιά της», επισημαίνει ο μητροπολίτης Χαλκηδόνας Αθανάσιος. Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας συναντούμε τον Κωνσταντίνο Μουχλίδη και τη σύζυγό του, Ελένη. «Είχαμε την τύχη να μείνουν τα παιδιά μας εδώ, οπότε δεν μπήκαμε ποτέ στο δίλημμα να φύγουμε», λέει ο κ. Κωνσταντίνος. «Οσοι είμαστε εδώ βρισκόμαστε στην εκκλησία και μετά τη λειτουργία κάθε Κυριακή και στις μεγάλες γιορτές», συμπληρώνει η κ. Ελένη, η οποία δραστηριοποιείται και στη φιλόπτωχο οργάνωση των ομογενών.

Ο π. Βασίλειος Κομνηνός είναι ιερέας του ναού της Αγίας Τριάδας από το 1972. Οταν πρωτοπήγε, η ενορία είχε 450 οικογένειες, σήμερα έμειναν 50. Καθημερινά και σχεδόν πάντα μόνος -εκτός από τις μεγάλες γιορτές- τελεί το πρωί τον όρθρο και το απόγευμα τον εσπερινό. Τα τελευταία μυστήρια που τελέστηκαν στο ναό ήταν μία βάπτιση πριν από ένα χρόνο κι ένας γάμος πριν από τρία χρόνια. Μας ξεναγεί στην εκκλησία με περηφάνια και μας υπενθυμίζει ότι η «Αγία Τριάδα είναι ο τελευταίος ναός που χτίστηκε σε βυζαντινό ρυθμό» και ότι από αρχιτεκτονικής πλευράς προκάλεσε το ενδιαφέρον και των οθωμανών.

Ο Προφήτης Ηλίας


Η Χρυσούπολη είναι το γνωστό Σκούταρι των Βυζαντινών. Ονομαζόταν Χρυσούπολις -κατά μία εκδοχή- καθώς επί κυριαρχίας Περσών και Αθηναίων ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των φόρων, τότε του χρυσού (Κωνσταντίνου Ειρηνουπόλεως «Το Βυζαντινόν Σκούταρι και τα μοναστήρια του») και κατά μία άλλη πήρε το όνομά της από τον Χρύσο, γιο του Αγαμέμνονα και της Χρυσηίδας (Σ. Βυζαντίου «Η Κωνσταντινούπολις»). Την ονομασία Σκούταρι πήρε το 12ο αιώνα από ένα είδος ασπίδας που έφερε το όνομα «σκουτάριν», το οποίο χρησιμοποιούσε η φρουρά των παλατιών των Κομνηνών.

Η Αναστασία Οζούνογλου, 85 χρόνων, γεννήθηκε στο Κουσκουτζούκι (Χρυσοκέραμος). Στα 18 της χρόνια παντρεύτηκε και βρέθηκε στο Σκουτάρι, όπου ο σύζυγός της ήταν έμπορος ζάχαρης. «Η ζωή είναι ωραία εδώ. Δε μας πειράζει πια κανένας. Η Χαλκηδόνα είναι η γη της αφθονίας, έχει τα πάντα: φρέσκα ψάρια και εκλεκτά -πάμφθηνα- λαχανικά. Τα παιδιά και τα εγγόνια μου έρχονται Χριστούγεννα και Πάσχα για να με δουν. Με τις φιλενάδες μου ανταμώνουμε κάθε Κυριακή στον Προφήτη Ηλία, έχουμε το δικό μας χώρο, πίνουμε τον καφέ μας και τα λέμε», μας λέει. Της ζητάμε να πάει αρκετές δεκαετίες πίσω και να θυμηθεί πώς ήταν τότε το Σκούταρι.
«Τις Κυριακές δεν μπορούσαμε να μπούμε μέσα στην εκκλησία από τον κόσμο, όπως επίσης, όταν άδειαζε το σχολείο, ήταν σαν να σχολούσε κινηματογράφος. Δύσκολα ήταν τα ''Σεπτεμβριανά''. Βγάλανε μέχρι το ασήμι από τις εικόνες, πολυέλαιοι καταστράφηκαν. Τα εμπορεύματα των ελληνικών καταστημάτων της Χαλκηδόνας πετάχτηκαν στη θάλασσα. Ωστόσο, ο κόσμος έφυγε μετά τα γεγονότα στην Κύπρο. Φοβήθηκε κι έφυγε. Υστέρα, σιγά σιγά φτιάξαμε τη δουλειά και άρχισαν πάλι οι ωραίες μέρες. Οι νέοι Τούρκοι, όταν μας ακούν να μιλάμε ελληνικά, έρχονται και μας ζητούν να τους πούμε ιστορίες», συνεχίζει και κόβει από τον κήπο ένα κλωνάρι βασιλικό για να το πάρουμε μαζί μας. Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Χαλκηδόνας και ιερέας στον Προφήτη Ηλία, Ανθιμος Ηλιάδης, έχει υπό την ευθύνη του άλλες δύο εκκλησίες. Η μητρόπολη έχει συνολικά έξι ιερείς και τρεις διακόνους.
Οπως εξηγεί, ιερείς και πιστοί δεν μπορούν παρά να έχουν μία οικογενειακή σχέση. Ο ίδιος πηγαίνει και στο νεκροταφείο του Σκούταρι και τελεί μνημόσυνα για τις ψυχές που αναπαύονται εκεί. Στο σκοτεινό προθάλαμο της νότιας πύλης του ναού βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. «Τάξτε της», μας προτρέπει η κ. Αναστασία, η οποία μας διαβεβαιώνει ότι τα θαύματά της είναι ξακουστά σ' όλοκληρο τον κόσμο. Δεν μπορείς παρά να ανάψεις ένα κερί -το μοναδικό αναμμένο σε μία άδεια εκκλησία- προσφορά στις ελπίδες που ακούμπησαν πάνω της οι επισκέπτες του ναού. Στον τόπο της, το Σκούταρι, αυτή η εικόνα ονομάζεται και «μαύρη Παναγιά», λόγω των σκούρων χρωμάτων που χρησιμοποίησε ο αγιογράφος.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Στον Αγιο Παντελεήμονα
 Το Κουσκουτζούκι είναι η Χρυσοκέραμος ή η Ερμολιανή των Βυζαντινών. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο Βαγιαζήτ ο Β΄ κατήργησε τη βυζαντινή ονομασία και διέταξε τη σημερινή. Αλλες εκδοχές είναι ότι ονομάστηκε έτσι, επειδή υπήρχαν εκεί πολλές φωλιές κοράκων ή προς τιμήν ενός Τούρκου ασκητή που ονομαζόταν Κουζγκούν-Μπαμπά. Εκεί βρίσκεται ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα. Η ύπαρξη ναού στη μνήμη των αγίων Παντελεήμονα και Ερμολάου στο Κουσκουτζούκι είναι γνωστή από τα βυζαντινά χρόνια. Το 16ο αιώνα ο ναός ανακαινίστηκε.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Το 1831 κάηκε και την περίοδο 1836-37 ξαναχτίστηκε, για να καεί και να ξαναχτιστεί το 1890. Ο ναός εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το όμορφο τέμπλο του και τις εξαιρετικής τεχνοτροπίας εικόνες του αγίου Παντελεήμονα, των Εισοδίων της Θεοτόκου και τις συχνές αναπαραστάσεις του δικέφαλου αετού. Το κουβούκλιο της Αγίας Τράπεζας δεσπόζει στο ιερό και δεν μπορεί κανείς να μη θαυμάσει το μεγαλείο του καλλιτέχνη που το σμίλεψε και το διακόσμησε με τα χέρια του. Στο πίσω μέρος του ναού υπάρχει αγίασμα. Ο κήπος του, μία μικρή Εδέμ με χρώματα και αρώματα από τριαντάφυλλα και άλλα φυτά που δείχνουν αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στην υγρασία του Βοσπόρου και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Θρησκευτικό νόημα των Χριστουγέννων

Εκτός από την διασκέδαση και την απόλαυση των Χριστουγέννων, η γνώση του θρησκευτικού περιεχομένου των γιορτινών ημερών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί ή συγκεκριμένες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος με έθιμα, τα οποία σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και ποικίλουν από χώρα σε χώρα.

Αρκετά έθιμα, όπως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και η ανταλλαγή δώρων, είναι δανεισμένα από τα πρώιμα ειδωλολατρικά θρησκευτικά σύμβολα. Στις περισσότερες δυτικές χώρες, ο εορτασμός των Χριστουγέννων έχει τόσο θρησκευτικές όσο και κοσμικές όψεις.

Λόγω της έλλειψης πληροφοριών, η χριστουγεννιάτικη τελετουργία έχει λάβει τη σημερινή της μορφή, δανειζόμενη στοιχεία από τις διάφορες παραδόσεις πολιτισμών. Παραδοσιακά, η εποχή των Χριστουγέννων ξεκινά με τη νηστεία από τις 15 Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι ημέρες των εορτών τελειώνουν στις 6 Ιανουαρίου του νέου έτους, την ημέρα των Θεοφανείων.

Πριν από τα Χριστούγεννα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τον εορτασμό της γέννησης του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου. Κάθε μια από τις τέσσερεις εβδομάδες συμβολίζει το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι πιστοί αντιλαμβάνονται το Χριστιανισμό, μέσω της σάρκας, του αγίου πνεύματος, του θανάτου και της κρίσης του θανάτου του Ιησού.

Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου στεφανιού, το οποίο αποτελείται από τέσσερα κεριά καρφωμένα σε έναν κύκλο με κλαδιά λουλουδιών, προέρχεται από τους Γερμανούς λουθηρανούς, και έχει υιοθετηθεί από πολλές εκκλησίες και οικογένειες. Κατά το ξεκίνημα κάθε μιας από τις τέσσερεις εβδομάδες, οι χριστιανοί ανάβουν και από ένα κερί καθώς λένε μια προσευχή.

Παραμονή των Χριστουγέννων

Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες σε όλο τον κόσμο τελούν το Μεγάλο Απόδειπνο. Τα μεσάνυχτα, οι περισσότερες Καθολικές και Προτεσταντικές εκκλησίες διατηρούν ιδιαίτερες παραδόσεις με το άναμμα των κεριών. Η καθολική «Μεταμεσονύκτια λειτουργία των Χριστουγέννων» εισήχθη για πρώτη φορά από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον 5ο αιώνα.

Οι λειτουργίες αυτές κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα σοβαρές και κάποιες άλλες πιο ανάλαφρες, εξαρτώμενες πάντα από τον κάθε πολιτισμό. Αυτή τη μέρα, οι προσκυνητές μπαίνουν στην εκκλησία σκυμμένοι.

Η μεγάλη ημέρα

Στους ιερατικούς κανόνες των Χριστουγέννων έχουν επίσης ενσωματωθεί και κάποια στοιχεία αρχαίων ιεροτελεστιών, όπως το έθιμο των κούτσουρων που συμβολίζουν την νίκη του φωτός κατά του σκότους του χειμώνα. Ακόμα, στις ευρωπαϊκές οικογένειες παρατηρείται το έθιμο της καύσης του στεφανιού.

Η ανταλλαγή των δώρων

Οι χριστιανοί, κατά παράδοση, ανταλλάσουν δώρα ως ένδειξη ενθύμησης του δώρου του θεού προς την ανθρωπότητα. Επίσης, η ανταλλαγή δώρων συμβολίζει το αρχαίο ρωμαϊκό έθιμο της ανταλλαγής δώρων με σκοπό την καλοτυχία για το νέο έτος. Στις περισσότερες χώρες όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, ένα μυθικό πλάσμα παραδίδει δώρα στα παιδιά. Από τον 19ο αιώνα, ο Άγιος Βασίλης και άλλα μυθικές φιγούρες έχουν αποκτήσει τεράστια φήμη ως τα πιο ευγενικά, γενναιόδωρα και φιλεύσπλαχνα πλάσματα. 
Pathfinder Christmas

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΧΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ BLOG

Σας εύχομαι ολόψυχα το πνεύμα των Χριστουγέννων να προσφέρει σε όλους την αγάπη και τη θαλπωρή της ημέρας αυτής. Ας αναγεννήσει τις ελπίδες μας, δίνοντας στον καθένα μας την ευκαιρία πραγματοποίησης των προσδοκούμενων, χαρίζοντας υγεία, ευημερία και επιτυχίες.

Η σελίδα με την αγάπη σας ανέβηκε σήμερα πολύ  ψηλά. Σας ευχαριστώ πολύ , και προσπαθώ να ανταποδίδω όσο μπορώ

 

Καλά Χριστούγεννα & καλή χρονιά.

.

 

Χριστούγεννα. Γιορτή αγάπης και χαράς ή μέρες κατάθλιψης και μελαγχολίας;


Του Κων/νου Στογιαννάρη 
Φωτισμένοι δρόμοι, στολίδια στα μαγαζιά, μελωδίες από παντού...πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.  Μέρες   ασφυκτικά γεμάτες από γιορτινές παραστάσεις είναι  η γλυκιά αφορμή εκατομμυρίων ανθρώπων που ανυπομονούν να βρεθούν μαζί με τους αγαπημένους τους μακριά από το καθημερινό άγχος, να στολίσουν το σπίτι τους, να ακούσουν τα κάλαντα, να νιώσουν την παιδική προσμονή του Αη Βασίλη.

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς της Μακεδονίας

Παραμένουν ζωντανά μέσα στο χρόνο, όσο και αν η ζωή έχει αλλάξει. Θυμίζουν στους πιο παλιούς και διδάσκουν στους νεότερους, άλλες εποχές περισσότερο δύσκολες, αλλά και πιο ανθρώπινες.
Ακόμα και σήμερα κάποιοι κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις των Χριστουγέννων και τις μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Πόλεις και χωριά της βόρειας Ελλάδας αποτελούν τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου ήθη και έθιμα της ελληνικής επαρχίας θα αναβιώσουν και φέτος για να υποδεχτούν οι πιστοί τη γέννηση του Θεανθρώπου, αλλά και την έλευση του νέου χρόνου. Παρακάτω παρουσιάζονται  μερικά από τα ήθη και τα έθιμα της Μακεδονίας.
Στην Φλώρινα υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα. Είναι οι φωτιές που συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Ηθη και έθιμα των Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο ...

Σ’ολο τον κόσμο υπάρχουν χριστουγεννιάτικα έθιμα. Ένα διεθνές έθιμο είναι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου που συμβολίζει τη χαρά των Χριστουγέννων. Ας δούμε όμως κι άλλα:

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ:Η εκδίκηση του “Αη Βασίλη”!

Ο Lloyd Hudson προσφάτως απολύθηκε από το πολυκατάστημα Harrods, όπου εργαζόταν ως “‘Αγιος Βασίλης” στο τμήμα παιχνιδιών. Εχθές το βράδυ πήρε την εκδίκησή του.  Κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες, κατάφερε όχι μόνο να οχυρωθεί στο control room του Harrods, αλλά και να βρει το σχέδιο και τους αντίστοιχους διακόπτες των 10.000 λαμπιονιών που στολίζουν την πρόσοψή του! Πρωτού καταφέρουν να τον απομακρύνουν και να τον παραδώσουν στην αστυνομία οι υπάλληλοι ασφάλειας, έστειλε το δικό του μήνυμα σε αφεντικά και πελάτες!

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος Γ. Μπουτάρης

Ορκίστηκε το μεσημέρι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και το νέο δημοτικό συμβούλιο.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, παρέστησαν ο απερχόμενος δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Σωτήρης Καπετανόπουλος.
Πολιτικό όρκο έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με τις παρατάξεις Μπουτάρη, Ζαριαννόπουλου, Μηταφίδη και Μάτη, ενώ θρησκευτικό οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Γκιουλέκα, Παπαθεμελή και Στεργίου.
Προηγήθηκε, η ομιλία του νέου δημάρχου, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπαγεωργόπουλο για το έργο του, ενώ κάλεσε τους 4.500 υπαλλήλους του δήμου να συστρατευτούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πηγή: ΕΡΤ3

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: έρευνα για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Κοντά στα περσινά επίπεδα κινούνται οι τιμές των τροφίμων για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο μπορεί να στοιχίσει στους καταναλωτές από 5,35% φθηνότερα μέχρι και 3,50% ακριβότερα, σε σχέση με πέρυσι, αναλόγως του σημείου πώλησης ή και της ποιότητας των εδεσμάτων, σύμφωνα με τιμοληψίες του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), στο διήμερο 20-21 Δεκεμβρίου.
Η τιμοληψία έδειξε ακόμη σταδιακή μείωση της τιμής της γαλοπούλας όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, με το κόστος της να κυμαίνεται σήμερα από 5,50 ευρώ έως 10 ευρώ το κιλό.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, το κόστος ενός πλούσιου χριστουγεννιάτικου δείπνου για 8-10 άτομα (με δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο είδη γλυκών και πέντε φρούτων) κυμαίνεται φέτος από 54,35 ευρώ έως 127,05 ευρώ, έναντι 52,51-134,22 ευρώ πέρυσι.
Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη - ανώτερη) μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι με προϊόντα υψηλών τιμών είναι ακόμη και κατά 133,75 % ακριβότερο από ένα άλλο, με τα ίδια εδέσματα σε ίσες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.
Πηγή: ΕΡΤ3

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν...

Ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Η τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ χοροστατούντων των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου και Καλαμαριάς Προκόπιου. Πολιτικό όρκο έδωσαν 7 περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τις παρατάξεις που στήριξαν το ΚΚΕ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και σημείωσε πως με τον «Καλλικράτη» μπαίνει τέλος στο μοντέλο του συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλης της κοινωνίας.
Πηγή: ΕΡΤ3

Διανομή διατακτικών σε απόρους

Πηγή: ΕΡΤ3
 
Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος
«Κοινωνική Μέριμνα για τους Δημότες» και με την ευκαιρία των
εορτών των Χριστουγέννων διοργανώνει εκδήλωση διανομής
διατακτικών στους άπορους συνδημότες μας.
Η κοινωνική αυτή παροχή αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα ανθρωπιάς
και αγάπης στους εκατοντάδες αναξιοπαθούντες που αδυνατούν να
ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών
χρήσεων του Νέου Δημαρχικού Μεγάρου τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου,
στις 10:30 και θα επαναληφθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου από τις 08:00 έως τις 14:00
Πηγή: ΕΡΤ3

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την ορκωμοσία του Συμβούλιου του νέου δήμου Χαλκηδόνας



ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην  φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ,  ΚΑΤΙΚΑΡΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΘΕΟΔΟΣΕΛΗ ΤΖΟΥΛΗ, ΣΑΒΕΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΚΑΛΑΘΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΠΙΤΣΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΙΤΟΜΕΝΗ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ.

Εφορευτική Επιτροπή:
ΓΚΑΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ, ΞΥΝΤΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ



ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1 ΚΑΛΑΘΑ ΙΩΑΝΝΑ 52
2 ΚΑΤΙΚΑΡΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 52
3 ΚΙΟΥΜΟΥΡΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 50
4 ΜΠΙΤΣΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ 49
5 ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 43
6 ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΑ 41
7 ΘΕΟΔΟΣΕΛΗ ΤΖΟΥΛΗ 41
8 ΒΑΡΔΟΥΚΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 36
9 ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΙΤΟΜΕΝΗ 31
10 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ 19




 ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1 ΚΑΡΔΑΜΑΤΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 52
2 ΜΑΛΚΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ 43
3 ΣΟΦΙΑΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 36

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Την Κυριακή 19/12/2010 η τελετή ορκωμοσίας των Συμβούλων του Δήμου "Δέλτα

Την Κυριάκη 19 Δεκεμβρίου 2010 Και ώρα 12.00, π.μ. στην αίθουσα συνεδρίασεων του πνευματικού κέντρου Σίνδου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμασίασ όλων των νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων του διευρυμένου Δήμου "Δέλτα" έτσι όπως προέκυψαν από το αποτελςσμά των εκλογών του Νοεμβρίου 2010.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Πέρασε στους «32» ο Άρης

 Πηγή: ERT ONLINE 
Ο Άρης πιστός στο ευρωπαϊκό του ραντεβού νίκησε με 2-0 στο «Βικελίδης» τη Ρόζενμποργκ με δύο γκολ που πέτυχε στα τέλη των δύο ημιχρόνων και πήρε τη μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Τα γκολ της σπουδαίας νίκης για την ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ πέτυχαν ο Τσέζαρεκ στο 45΄ και ο Φατί στο 90΄ απέναντι στους επικίνδυνους Νορβηγούς που έχασαν ευκαιρίες όμως ήταν σε μεγάλη βραδιά ο Σηφάκης που κράτησε τη νίκη για την ομάδα του.

Τελετή Ορκωμοσίας της Νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Χαλκηδόνος

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΜΠΟΡΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...
  (ΒΙ.ΠΕ ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΤΕΟ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ 44 ΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 9 ΚΙΛΩΝ ΚΑΙ 800 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ(ΧΑΣΙΣ) ΚΑΙ 130 ΕΥΡΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ!!!
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ!!Ο ΑΝΤΡΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!!
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ!!!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ!!!!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Πηγή: tromaktiko

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την επίθεση κατά του βουλευτή Κ. Χατζηδάκη

Πηγή: tromaktiko  

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θεμα "ΣΧΟΛΕΙΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ" στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης


Τοπικά Νέα

Πηγή: ΕΡΤ3
Εβδομάδα ταλαιπωρίας για χιλιάδες ασφαλισμένους λόγω απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ

Εβδομάδα ταλαιπωρίας άρχισε χτες για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καθώς λόγω της πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΙΚΑ, ακυρώθηκαν όλα τα ραντεβού που ήταν προγραμματισμένα για χτες και σήμερα καθώς και τα ραντεβού για τις 16 και 17 Δεκεμβρίου. Και τα αυριανά, όμως, ραντεβού έχουν ακυρωθεί λόγω της συμμετοχής των γιατρών του ΙΚΑ στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Με το σκεπτικό ότι σε κάθε γιατρό του ΙΚΑ αναλογούν 25 ραντεβού και ότι ο ασφαλιστικός φορέας διαθέτει 1150 γιατρούς σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή αυτή της Βόρειας Ελλάδας θα ακυρωθούν περισσότερα από 140.000 ραντεβού. Σε όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.

Παγωνιά στη Βόρεια Ελλάδα 
Παγωνιά, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε μεγάλα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, από τις έντονες χθεσινές χιονοπτώσεις.
Το πρωί, η θερμοκρασία στην πόλη της Κοζάνης έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου, σ΄ ολόκληρο το ορεινό, επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες, ενώ τα σχολεία άνοιξαν μια ώρα αργότερα για να προστατευτούν οι μαθητές από το τσουχτερό κρύο. Επίσης, με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στους επαρχιακούς δρόμους Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Πτολεμαΐδας - Βλάστης και στην παλιά εθνική οδό Γρεβενών - Μετσόβου. Στο νομό Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 3 βαθμούς. Το πρωί έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Ζαγκλιβέρι - Πετροκέρασα, λόγω παγετού και σε πολλά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στο βόρειο τμήμα του νομού Χαλκιδικής έχουν σχηματιστεί στο οδόστρωμα παγίδες από τον παγετό.

Τους νέους αντιδήμαρχους ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης

Τους νέους αντιδημάρχους, που θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2011, ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κουράκης, Διαχείρισης Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης, ο Χασδάι Καπόν, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, η Καλυψώ Γούλα. Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, ορίστηκε η Μαρία Πασχαλίδου, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας ο Στάθης Αβραμίδης, Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού ο Σπύρος Πέγκας.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι της κάθε αντιδημαρχίας, καθώς και το αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους.
Τέλος, για τη θέση του γενικού γραμματέα του δήμου επελέγη ο Θωμάς Ψαράς. 
Πηγή: ΕΡΤ3

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Δωρεάν μετακίνηση στο κέντρο της πόλης

Πηγή: tromaktiko  
 Πρωτοβουλία για την τόνωση της εμπορικής κίνησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέλαβε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Καμπάνια στήριξης των αγορών της γειτονιάς

Με κεντρικό σύνθημα «Οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν πάντα μια ζεστή καλημέρα», το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) διοργανώνει από την 1η Δεκεμβρίου για τέταρτη συνεχή χρονιά...
μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για τη στήριξη της τοπικής αγοράς, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης ο πρόεδρος, Μιχάλης Ζορπίδης, οι στόχοι της διαφημιστικής καμπάνιας είναι τρεις:
  • Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης του καταναλωτή με τον επαγγελματία της αγοράς,
  • Η στήριξη του επαγγελματίας και
  • Η ανάπτυξη του νομού Θεσσαλονίκης.
«Η καμπάνια στήριξης των τοπικών αγορών ενδυναμώνει τη θέση των επαγγελματιών στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Μετατρέπουμε το ‘μειονέκτημα’ των επαγγελματιών, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων τους, σε πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Ζορπίδης. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπογράμμισε ότι η διαφημιστική καμπάνια που περιλαμβάνει καταχωρήσεις στον Τύπο, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ και προβολή στο διαδίκτυο δεν αφορά δράσεις ή ενέργειες του Επιμελητηρίου αλλά είναι μια κοινωνική προσφορά προς τους επαγγελματίες.
«Το ΕΕΘ διαπραγματεύτηκε με διαφάνεια απ’ ευθείας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πέτυχε ευνοϊκότατους τιμολογιακούς και προγραμματικούς όρους και υπέγραψε μαζί τους συμβάσεις», σημείωσε ο κ. Ζορπίδης. Στο πλαίσιο της στήριξης των επαγγελματιών, εντάσσεται και η δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο όσων θέλουν να επισκεφτούν το Ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Πηγή: tromaktiko 

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Επείγον! Θεσσαλονίκη - Παρακαλώ προωθήστε!

Επείγον! Θεσσαλονίκη - Παρακαλώ προωθήστε!



Αυτά τα μικρούλια και η μανούλα τους γεννήθηκαν και ζουν σε μια μάντρα με νταλίκες στην Ιωνία Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωούλα τους και ψάχνουμε ένα ζεστό σπιτάκι και πολλή αγάπη γι'αυτά και για τη μανούλα τους. 
 
Εάν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να φιλοξενήσει έστω και προσωρινά σε ασφαλή χώρο τη μαμά μαζί με τα κουτάβια, μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε σπίτια να τα υιοθετήσουν, θα ήταν ευχής έργον.

Επικοινωνία: 
6987774283 
Παύλος 
Θεσσαλονίκη



Η μανούλα είναι καθαρόαιμη βέλγα!
 Πηγή: Καλλιθιώτης 


Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνή Νέα


Πηγή: ΕΡΤ3

(10/12/2010 6:44:00 μμ)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα "μεγάλη ανησυχία" για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να μην επιτρέψει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΕΕ να "βοηθήσουν την Αμερική να γυρίσει μία πολύ ζοφερή σελίδα της ιστορίας της".
Η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι "της προκαλεί μεγάλη ανησυχία η πιθανότητα το Γκουαντάναμο να μην κλείσει όπως προβλεπόταν έπειτα από μία πρωτοβουλία του Κογκρέσου και ελπίζει η Γερουσία να μην ακολουθήσει την ίδια γραμμή όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων", όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Μισέλ Τσερκόνε.
Η Μάλμστρομ "έθεσε αυτό το θέμα" κατά τη διάρκεια συναντήσεών της στην Ουάσινγκτον με αμερικανούς αξιωματούχους, κυρίως με την Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, διευκρίνισε η Τσερκόνε. "Θα ήταν κρίμα να μην κλείσει το Γκουαντάναμο, κυρίως μετά τις προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τις ΗΠΑ να γυρίσουν μία πολύ ζοφερή σελίδα της ιστορία τους", σχολίασε. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εργαστεί έντονα για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των ΗΠΑ, κυρίως δεχόμενες τη μεταφορά στην Ευρώπη κάποιων πρώην κρατουμένων της φυλακής του Γκουαντάναμο", υπενθύμισε.




(10/12/2010 6:47:00 μμ)

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που βρίσκεται σε φυλακή του Λονδίνου από την Τρίτη για μία υπόθεση βιασμού, μεταφέρθηκε σε κελί της απομόνωσης, όπως δήλωσε σήμερα ένας από τους δικηγόρους του, η Τζένιφερ Ρόμπινσον. Η φυλακή Ουάντσουορθ του Λονδίνου, όπου κρατείται, πήρε αυτή την απόφαση "για τη δική του ασφάλεια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπινσον. "Είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πιθανά προβλήματα ασφαλείας, όμως δεν είχαμε ζητήσει να μεταφερθεί" στην απομόνωση, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα
The Guardian "οι φυλακισμένοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για" τον Ασάνζ, κάτι που δικαιολογεί την απόφαση της φυλακής να τον μεταφέρουν χθες σε κελί της απομόνωσης. "Δεν έχει καθόλου ανέσεις, δυσκολεύεται να κάνει τηλεφωνήματα, είναι μόνος", υπογράμμισε η Ρόμπινσον.




(10/12/2010 9:36:00 πμ)
  "Σοκαριστικά και απαράδεκτα" χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον τα επεισόδια που έγιναν στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Λονδίνο, όπου δέχθηκε επίθεση και το αυτοκίνητο στο οποιο επέβαιναν ο πρίγκηπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα.
Η βασιλική λιμουζίνα δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, καθώς πήγαιναν σε ένα θέατρο. Η μαύρη
Rolls Royce χτυπήθηκε με διάφορα αντικείμενα, ενώ οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια και πέταξαν λευκή μπογιά στο αυτοκίνητο. Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν τον πρίγκηπα Κάρολο και την Καμίλα να κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό και προφανώς σοκαρισμένοι τους φοιτητές που χτυπούν τη λιμουζίνα.
Ομάδες φοιτητών που διαδήλωσαν στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για τις αυξήσεις στα διδακτρα των πανεπιστημίων, επετέθησαν εναντίον κυβερνητικών κτηρίων, έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων στην Όξφορντ Στριτ και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Έγιναν επίσης ζημιές σε τηλεφωνικούς θαλάμους, ενώ κυβερνητικά κτήρια δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και σιδηρολοστούς.
Πηγή: ΕΡΤ3 

Συνάντηση νέου Περιφερειάρχη Κ.Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη με υπουργό Εσωτερικών

Τη διάθεση για ειλικρινή συνεργασία επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο γραφείο του υπουργού, ο οποίος, ως γνωστόν, τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκε και με τους νέους δημάρχους Αθήνας και Πειραιά και τον Περιφερειάρχη Αττικής, ενόψει της εφαρμογής του «Καλλικράτη».

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Διευκρινίσεις του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γ. Μπουτάρη για δηλώσεις του σχετικά με μετονομασία οδών και ανέγερση μνημείων

Για παρερμηνεία των θέσεών του, όσον αφορά την ανέγερση μνημείων και τη μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ, μίλησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα των εργασιών της ημερίδας για την ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει μετονομασία οδών ή ανέγερση μνημείων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «… φυσικά δεν είμαι χαζός για να μετονομάσω την Αγίου Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ».
Απευθυνόμενος στους Βορειοελλαδίτες και Τούρκους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην ημερίδα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία είναι ορατά «αποτυπώματα» πολιτισμών, τα τελευταία 500 χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, όλοι αυτοί οι πολιτισμοί που άφησαν τα «ίχνη» τους στην πόλη, «είναι η ταυτότητα, ο πλούτος και η περιουσία της Θεσσαλονίκης».
Την ημερίδα διοργάνωσαν το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).
Πηγή: ΕΡΤ3

Σαν σήμερα: το 1893 «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Επίκαιρο όσο ποτέ!
Η φράση «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» αποτελεί μια διάσημη έκφραση που πιστώνεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη...
Ο Χαρίλαος Τρικούπης εφερε πολλές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς..

Η οικονομία της εποχής όμως δεν άντεξε το εκσυγχρονιστικό έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Έτσι, στις 10 Δεκεμβρίου το 1893, ο πρωθυπουργός αναφώνησε σε ομιλία του στην Βουλή το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», κηρύσσοντας πτώχευση καθώς το κράτος στάθηκε αδύναμο να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η πτώχευση αυτή επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Σήμερα, η φράση του Τρικούπη μοιάζει επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς τα μέτρα που έχει επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα εξαιτίας του γιγάντιου χρέους της μας επιστρέφουν στο παρελθόν και θυμίζουν εκείνη την εποχή...

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Εχει ξεφύγει η κατάσταση στην Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκ...

Ειμαι κατοικος της Χαλκηδονας Θεσσαλονικης και ευχομαι καποιοι να διαβασουν αυτη την αναρτηση κι επιτελους να κανουν κατι.

Εδω και δυο μηνες κοντα υπαρχει εξαρση ληστειων και λεηλασιων ξενων περιουσιων στο χωριο μου . Καθε μερα μαθαινουμε και για ενα
καινουριο σπιτι που ληστεψαν , για ενα ακομα καταστημα που πηραν τα προιοντα του, για ενα ακομα περιπτερο που ανοιξαν κτλ κτλ κτλ...
Και δεν προκειται μονο για κλοπες υλικων αγαθων.... Εχουν επιτεθει με οπλα στους ιδιοκτητες, εχουν χειροδικήσει εναντιων τους ενω δεν ειναι λιγες οι φορες που οι ιδιοκτητες ηταν μεσα στο σπιτι οταν πηγαν να μπουν οι κλεφτες... Φοβομαστε να αφησουμε τα σπιτια τους μονα τους και φοβομαστε να μεινουμε και μονοι σ αυτα πλεον....
Η Χαλκηδόνα ειναι υπο την επιβλεψη του αστυνομικου τμηματος Κουφαλιων. Δυστυχως ομως (συμφωνα με τα λεγομενα των αστυνομικων εκει) δεν αρκει η δυναμη τους για να κανουν περιπολιες σε ολο τον δημο και γι αυτο δεν βγαινουν.... Αλλα ειναι τραγικο να εχεις αστυνομια στο δημο σου και το μονο που κανει ειναι να την βλεπεις να κυκλοφορει καθε Σαββατοκυριακο κανοντας συστασεις σε μαγαζατορες να χαμηλωσουν την μουσικη και ολο τον υπολοιπο χρονο να μην νιωθεις την ασφαλεια που ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ τοσα χρονια για να εχεις.... Ειναι τραγικο οταν απευθυνεσαι σε αστυνομικο
και του ζητας εξηγησεις για την κατασταση να σου λεει " αν παει να σε κλεψει , δωστου μια στο κεφαλι και πεταμα στο ποταμι " !!!!
Ηδη πολλοι καταστηματαρχες εχουν κινητοποιηθει και κανουν βραδινες περιπολιες σε μικρες ομαδες.... Καταλαβαινετε ποσο επικινδυνο ειναι αυτο?
Εκτος απο οτι κινδυνευει η δικια τους ζωη μια που οπως προανεφερα προκειται για οπλισμενους ληστες, κινδυνευουν και πολλοι απο μας... Για σκεφτειτε τι θα γινει αν καποιος απο αυτους που κανουν περιπολο δουν ενα πιτσιρικα που γυρνα Σαββατο ξημερωμα σπιτι και επειδη ηπιε πολλα ποτα δεν μπορει να ανοιξει την πορτα του σπιτιου του? Θα τον περασουν για διαρρηκτη αν δεν τον ξερουν κι ευκολα θα κινηθουν εναντιον του.... Ειδικα οταν εχουν πεσει και οι ιδιοι θυμα ληστειας με μεγαλη ζημια, θα ξεσπασουν πανω του.....
Που ειναι λοιπον η ασφαλεια που εταξε ο κυριος Χρυσοχοιδης ? Η τωρα που ειναι ο κυριος Παπουτσης, η ασφαλεια αποτελει δεσμευση αποχωρησαντα
οποτε δεν ισχυει? Που ειναι αυτοι που πριν λιγο καιρο ζητουσαν την ψηφο μας και τωρα τους ψαχνουμε....?
Πρεπει να περασουμε σε καταληψεις αστυνομικων τμηματων και κλεισιμο δρομων για να εχουμε αυτα που δικαιούμαστε ? Το δικαιωμα να μην φοβομαστε να κοιμομαστε το βραδυ μην τυχον μπει καποιος στο σπιτι μας ....?!!

Άρθρο: ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Πηγή: tromaktiko

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Πηγή: ERTONLINE
Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν, με πειράματα σε ζώα, ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα. Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, που επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων. Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τρόπο να «ενθαρρύνουν» τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να αναλάβουν την επιδιόρθωση της βλάβης της μυελίνης, μια εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση.


Στον Ανακριτή οι έξι συλληφθέντες ... για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ...

Απολογούνται σήμερα στον Aνακριτή, οι έξι συλληφθέντες, εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών. Δεκάδες ψηφιακοί δίσκοι, χειρόγραφες σημειώσεις, αντίγραφα δικογραφιών, ημερολόγια, ατζέντες και 13 φύλλα από ανακοίνωση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», είναι μερικά από τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής που περιλαμβάνονται στη δικογραφία την οποία έχει στα χέρια του ο Aνακριτής. Οι αρχές έχουν εντοπίσει ακόμη, πλαστά στοιχεία ταυτότητας που εκτιμούν ότι θα τους οδηγήσουν σε νέες αποκαλύψεις.

Πέμπτη γιάφκα στην Άνω Γλυφάδα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στην Άνω Γλυφάδα που είχε νοικιάσει με πλαστά στοιχεία, ένας από τους έξι συλληφθέντες.
Το διαμέρισμα βρίσκεται σε πολυκατοικία της οδού Μυστρά 124 και ερευνάται από συνεργεία της εγκληματολογικής υπηρεσίας. Eίχε νοικιασθεί τον περασμένο Μάιο και πριν από λίγες μέρες ο ενοικιαστής είχε ενημερώσει τον ιδιοκτήτη ότι θα το ξενοίκιαζε.

Στο διαμέρισμα, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν βρέθηκαν όπλα, αλλά ένας Η/Υ και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία θα εξετασθούν.

Ειδικοί της Σήμανσης παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό για εξετάσεις DNA, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άλλα άτομα.
Πηγή: ERTONLINE - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

CHRISTMAS MAGIC CITY THESSALONIKI-Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο

CHRISTMAS MAGIC CITY THESSALONIKI-Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο

Χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται καθημερινά το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο που λειτουργεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το οποίο αναδεικνύει την πόλη ως Χριστουγεννιάτικο-θεματικό-τουριστικό προορισμό.
Το εργαστήρι μακιγιάζ, το παζλ εκφράσεως, το εργαστήρι κατασκευής του γιορτινού σακιδίου, τα καρουζέλ, αλλά και ο Άγιος Βασίλης στο δικό του, ξύλινο σπιτάκι, συγκεντρώνουν εκατοντάδες πιτσιρίκια. Εντυπωσιακά είναι τα δύο παγοδρόμια, ένα εξωτερικό κι ένα εσωτερικό, τα οποία ενώνονται με μία ράμπα, και μαζί σχηματίζουν το μεγαλύτερο παγοδρόμιο στην Ελλάδα, 750 τμ.
Ενθουσιώδης είναι η ανταπόκριση των παιδιών και στο θεατρικό παραμύθι «Ο Μάγος των Χριστουγέννων», που ετοίμασε το Θέατρο Σοφούλη μόνο για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό και παίζεται καθημερινά στην αίθουσα Corona.
Το Χριστουγεννιάτικο χωριό λειτουργεί σε τέσσερις άξονες: στο Christmas Magic Show, με χορωδίες και καλλιτεχνικά δρώμενα, το Christmas Magic Market, με 40 παραμυθένια, στολισμένα σπιτάκια γεμάτα χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και αναμνηστικά, το Christmas Magic Kinderland, με εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, και το Christmas Magic Funpark, με δύο παγοδρόμια, δύο καρουζέλ, πίστα skateboard και χριστουγεννιάτικο τρενάκι.
Δωρεάν λεωφορεία από και προς το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο
Με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, όσοι θα επισκέπτονται το Christmas Magic City, έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν προς το Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με καθημερινά δρομολόγια από τις 11 το πρωί ως τις 7.30 το βράδυ, με αφετηρία την εμπορική πύλη εντός του Εκθεσιακού Κέντρου (Εγνατία Οδός) και κατάληξη την συμβολή των οδών Ερμού- Κομνηνών και αντίστροφα.


Ώρες δρομολογίων:
Christmas Magic City- Κέντρο

. Επιβίβαση στην Εμπορική Πύλη του Εκθεσιακού Κέντρου (εντός της Έκθεσης)
11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00
Κέντρο- Christmas Magic City.
Επιβίβαση στην οδό Ερμού (Κομνηνών).
11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:30
Ώρες/ημέρες λειτουργίας του Christmas Magic City και εισιτήρια:
Καθημερινές: 17:00-22:00. Σαββατοκύριακο & ημέρες εορτών: 10:00-22:00.
Τιμή εισιτήριου: 3€/άτομο. 2,50€/άτομο για ομάδες από τέσσερα άτομα και άνω. Εισιτήρια διαρκείας με 15€/άτομο με δώρο μια βόλτα στο παγοδρόμιο.


Πηγή: Seleo.gr News

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Α/Α
Ονοματεπώνυμο
Σύλλογος
Ιδιότητα
1νμ
Μέλλιος  Γιώργος ννν
«Μακεδονία- Διαβατά»
Πρόεδρος κκκκκκκ   
2
Κυπαρίσης Κώστας
«Ελατοχωρίτες»
Α’ Αντιπρόεδρος
3
Μπουτζόπουλος Πασχ.
«Χαλκηδόνα»
Β’ Αντιπρόεδρος
4
Βαλασάκη Ζωή
«Φιλαδέλφεια»
Γενικός Γραμματέας
5
Παράσχης Βασίλειος
«Αργιθεάτες»
Οργαν. Γραμματέας
6
Χαλκίδης Μίλτος
«Βλάχοι Θέρμης»
Ταμίας
7
Ιωαννίδης Γιάννης
«Γέφυρα»
Δημοσίων Σχέσεων
8
Πάζης Γιάννης
«Βλάχοι Θέρμης»
Δημοσίων Σχέσεων
9
Παπαδόπουλος Γεώρ.
«Λευκοτοπιτών»
Δημοσίων Σχέσεων

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ: ΦΩΝΑΞΕ - ΔΡΑΣΕ – ΠΡΟΛΑΒΕ



Το πρόβλημα με τις κλοπές στη Χαλκηδόνα μέρα με τη μέρα λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Με τις ληστείες να παρουσιάζουν μια πρωτόγνωρη έξαρση...  (το τελευταίο μηνά μονό είχαμε 50 κρούσματα).  Οι ληστείες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στο δήμο Χαλκηδόνας και κανείς δεν γνωρίζει πότε και που  θα βρεθεί και αντιμέτωπος  με τους "επίδοξους" ληστές...

 

«ΒΟΥΛΙΑΞΕ» από κόσμο η πλατεία Χαλκηδόνας χθες  Πέμπτη στην κινητοποίηση των πολιτών  της Χαλκηδόνας όπου με μια φωνή φώναξαν ¨"Φώναξε – Δράσε – Πρόλαβε" διαμαρτυρόμενη έντονα.


 Αποφασιστηκέ ομοφώνως στο επόμενο δεκαήμερο να λάβουν δραστικά μετρά αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Εμείς είμαστε μαζί τους και θα βοηθήσουμε όπου μας χρειαστούν...

 

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Campaign for the return of the Parthenon Sculptures and the Reunification of the Monument

Campaign for the return of the Parthenon Sculptures and the Reunification of the Monument



Reunite Them! “BRING THEM BACK!”
Thousands of pieces of Greek antiquities are hosted in the British Museum. Our campaign does not ask for the return of those.
We ask for the return of the Parthenon sculptures in Greece and the Reunification of the Monument.
We, the users of the Internet obtain power and we are able to mobilize the international public opinion. Our goal can be achieved this way.
Do you believe this is fair? If yes, help this goal come true.
Say your own “BRING THEM BACK!”

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ: ΦΩΝΑΞΕ - ΔΡΑΣΕ - ΠΡΟΛΑΒΕ

Ω, ΚΙΤΑΡΕ!

Μία διασκευή του «Ω! Κιτάρε» του Ενρίκο Μασίας σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου